“Ik ben zó blij dat mijn dochter naar het dagopvangcentrum kan”

12 jaar is ze, en ze woont samen met haar moeder van 30 en haar tante van 24. “Ik heb een familie die een beetje … eh…” Ecaterina vindt het maar lastig om dat goed onder woorden te brengen. Want hoe leg je uit dat je in een gezin woont dat niet doorsnee is? Haar moeder Rita heeft nooit een man gehad en tante Ivanida heeft het syndroom van Down.

Moeder heeft geen keuze

Elke dag is moeder thuis met tante Ivanida. Ze heeft geen keuze, want tante kan niet alleen blijven. Dan loopt ze weg en weet ze nooit meer de weg naar huis terug. Heel soms passen de buren op, en dan kan moeder werken en geld verdienen. Naast de invalide-uitkering van € 17,50 per maand die ze voor tante krijgt, is dat te allen tijde te weinig om van rond te komen.

Een onbestemde en ongezonde geur

Geld om het kapotte glas in de ramen te herstellen heeft moeder Rita niet. Met dikke kleden probeert ze de kou buiten te houden. Ze doet zo zuinig mogelijk met het kachelhout. Eén kamer wordt verwarmd. Omdat er tegelijkertijd gekookt, geleefd en geslapen wordt, zorgt het voor een zeer onbestemde en ongezonde geur. Geld voor voldoende eten is er vaak ook niet. “Daarom ben ik zo blij dat Ecaterina naar het dagopvangcentrum kan, waar ze een warme maaltijd krijgt. Het is een goede plek voor haar”, zegt moeder.

Niemand wilde voor Ivanida zorgen

Voor moeder Rita is het leven niet eenvoudig. Nooit geweest trouwens. “Ik was vijf toen mijn vader overleed en heb al jong geleerd om te overleven.” Toen haar moeder zeven jaar geleden overleed, wilden de andere broers en zussen niet voor Ivanida zorgen. “Toen is Ivanida bij ons komen wonen. Van m’n broers en zussen heb ik al jaren niets meer gehoord. Ik zou niet eens weten of ze nog leven.”

De toekomst?!

Hoe ze denkt over de toekomst? Met verdrietige ogen zegt moeder Rita: “Ik denk niet aan de toekomst, ik leef bij de dag. Omdat Ivanida bij ons woont, wil ook niemand met mij trouwen. Ik moet gewoon doorgaan, de moed verliezen kan niet.”

Dochter Ecaterina denkt wél na over de toekomst. “Ik wil later heel veel werken en veel geld verdienen om het huis waar ik nu woon, beter te maken.”

Helpt u mee? Ondersteun deze winter een kind!


Lees, kijk en luister verder naar het leven van Ecaterina

Lees meer over de wintercampagne!