Navigatie overslaan MENU

Blog Ichthus

Bijzondere ervaringen opdoen, over landsgrenzen heen kijken en iets betekenen voor andere mensen. Van woensdag 18 oktober tot woensdag 25 oktober reizen leerlingen van het Ichthus College uit Veenendaal door Albanië. Elke dag schrijven ze zelf een blog over hun ervaringen en delen dat met ons.

Dag 1

Onze expeditie is begonnen. Vanmorgen vroeg moesten we om half acht op vliegveld Eindhoven staan om gezamenlijk te beginnen aan onze reis. Na een kort gebed en een laatste knuffel namen we afscheid van onze ouders en gingen we richting het vliegtuig. Aan het einde van ochtend zijn we in Tirana geland. De koffers hebben we opgehaald en we ontmoeten onze gastheer van de eerste dagen, Orges. Hij bracht ons naar de slaapplek voor de eerste twee nachten. Van hem kregen we ‘s middags een mooie rondleiding door het centrum van Tirana. We zijn nog even de kerk van moeder Theresa binnengelopen. Een bijzondere vrouw die veel heeft betekend voor de armste mensen op deze aarde.
Nu hebben we gegeten en onze avondsluiting gedaan. We gaan de eerste indrukken verwerken en lekker slapen. Morgen om acht uur zitten we aan het ontbijt. Daarna hopen we onder andere een rehabilitatiecentrum te bezoeken voor verslaafden mannen. Welterusten allemaal.

Dag 2

We hebben vannacht echt heel lekker geslapen. We aten rond 8 uur en rond 9 uur namen we de bus naar het rehabilitatiecentrum. We spraken mannen die aan drugs verslaafd waren. Ze waren heel aardig en we hadden gesprekken over hun leven en ook over hoe ze God hebben leren kennen, maar ook over wat ze leuk vinden om te doen. We hebben ook volleybal en tafeltennis gespeeld. Daarna gingen we eten, dat was echt heel gezellig, we hadden goede gesprekken over het dagelijks leven bij ons in Nederland en over de cultuur en de huizen. Daarna zijn we in de middag bij de Roma geweest. We zijn bij drie gezinnen naar binnen geweest. De verschillen tussen de mensen was heel groot. Er was erg veel verschil in armoede. Alle jongeren hadden aan de drugs gezeten of waren verslaafd aan gokken. Dat is best heftig op zo’n leeftijd. Heel indrukwekkend om dat te zien.

Dag 3

Vandaag moesten we rond 7 uur opstaan en om 8 uur aan het ontbijt zitten. Daarna gingen we met de bus naar het centrum van Tirana. Daar kregen we een rondleiding van een gids. We gingen oude gebouwen bekijken en kregen daar informatie over. Vervolgens stapten we weer in de bus en reden we een half uur naar een plek waar we gingen lunchen. Toen we klaar waren met lunchen stapten we in de bus om vier uur lang in de bus te zitten naar Sarandë. Daar gingen we naar het strand. Tegenover ligt het Griekse eiland Korfu. Daarna gingen we naar een restaurant om daar te eten toen we klaar waren met eten gingen we een stuk lopen over de promenade. Toen we terugkwamen van lopen gingen we weer de bus in en reden we naar het gastgezin waar we de meiden afzetten. De jongens reden verder naar een hotel om daar te slapen. Dat was onze derde dag.

Dag 4

Vandaag werden we wakker en zaten we om 8 uur weer aan het ontbijt. Daarna gingen we een school verven. Dat hadden we nog nooit gedaan, maar het is goed gelukt. We hebben daar heerlijke kippensoep gegeten. Vervolgens gingen we heel even terug naar het hostel/hotel om ons om te kleden en gingen we lekker naar het strand en kwamen we om kwart over drie weer bij de bus terug om vervolgens naar de ‘Blue Eye’ te gaan. Dat was echt super mooi. Daarna gingen we eten bij een restaurant. Toen zijn we terug gegaan naar het hotel/hostel en hebben de dag afgesloten met een dagsluiting.

Dag 5

Vandaag zijn we de dag iets later gestart dan normaal. We moesten om half 9 aan het ontbijt zitten. Iedereen was natuurlijk op tijd en we gingen om 10 uur lopend naar de kerk in een enorme regenbui. We volgden een kerkdienst van 1,5 uur in het Albanees. We kregen een boekje om de kerkdienst alsnog te volgen in het Nederlands. Na de kerkdienst werden we uitgenodigd door de mensen van de kerk om bij hun te eten. We gingen eten bij het schooltje die we gisteren hadden geschilderd. We kregen pasta met spek en wat salade. Hierna gingen we even naar het hotel van de meiden. Toen gingen we bij een ziekenhuis kijken in de buurt van ons hotel. Dit ziekenhuis was er erg slecht aan toe. De mensen daar konden alleen kleine ingrepen doen. Voor grote ingrepen werd je door de ambulance naar het grote ziekenhuis gebracht. Na het bezoek aan het ziekenhuis gingen we terug naar ons hotel om andere kleren aan te trekken. We gingen toen een rondje lopen door de wijken heen langs de bergen we hebben de sterke verhalen van meneer van Ginkel aan gehoord. Na een klein uurtje waren we weer terug bij het hotel. Toen gingen de mensen die wilden slapen effe slapen. Daarna was het alweer zes uur en gingen we de dagafsluiting doen. Vandaag waren Tim en Daan aan de beurt. Om 7 uur gingen we pizza eten. Einde van de zondag.

Dag 6

We begonnen de dag lekker vroeg met ontbijt en gingen daarna van Delvine naar Korçe. Een reis van vijf uur ongeveer. De reis zat vol met prachtige uitzichten, mooie hoge bergen en natuurlijk hobbelwegen. Na een tijdje heel extreem slingeren door de bergen werd bijna iedereen misselijk, maar daar doe je natuurlijk niks aan. Na de reis zijn we bij Dorcas geweest. Daar hebben we tassen met hulpgoederen voor arme mensen ingepakt. Er ging bijv. tandpasta en een tandenborstel in. Maar ook zeep en wat schoolartikelen. We hebben ook nog drie pakketten gemaakt voor organisaties verder in het land. met pannen, schalen en andere dingen. We kwamen aan in het hotel en hebben ons daar gevestigd. Daar blijven we nu één nachtje. We hebben heerlijk gegeten en het heeft gesmaakt! We wensen jullie allemaal nog een hele fijne dag verder en kijk zeker voor de blog van morgen.

Dag 7

Vandaag gingen we om 8 uur in het hotel ontbijten. Daarna gingen we met z’n allen naar Dorcas om voedselpakketten te maken voor de oudere mensen. Toen gingen we ze brengen naar de ouderen en we speelden we een spelletje domino met ze. Daarna gingen we naar een school voor volwassenen zodat ze voor het beroep konden gaan leren nadat ze werkloos waren. Toen gingen we naar de krottenwijk met drie oude alleenstaande vrouwen en een gezin. Daar keken we naar hun leefomgeving. Het gezin leefde in een zelfgebouwd huisje. Daarna gingen we de hygiënepakketjes ophalen bij Dorcas voor de kinderen van de basisscholen. Die gingen we daarna gingen langsbrengen. Daar hebben we heel veel plezier gemaakt. Toen gingen we lunchen bij een restaurantje en vervolgden we onze reis naar Tirana. Eenmaal aangekomen in Tirana gingen we naar het hotel voor het avondeten en de dagafsluiting. Vannacht staan we heel vroeg op. We vliegen al om zes uur in de ochtend.

Afsluiting reis

De dag van de terugreis is aangebroken, wat is de tijd toch snel gegaan. Nadat de begeleiders een paar uurtjes geslapen hebben staan we om 03:00 uur op. De leerlingen waren al eerder op, ze zullen de wekker wel wat eerder hebben gezet.
Om 03:30 uur wordt de bus ingepakt en vertrekken we naar het vliegveld. Wat een verschil met het verkeer in Tirana, zo druk het is overdag met al die auto’s op de weg (een chaotisch mierennest), zo uitgestorven is het centrum om deze tijd. Iedereen is uitgelaten, aan de ene kant willen de kinderen nog niet naar huis, tegelijkertijd verlangen ze weer naar hun ouders/bekenden en naar hun eigen huis. Iets na vieren komen we aan op het vliegveld en geven we onze trouwe chauffeur nog een hand en bedanken hem voor alles wat hij voor ons heeft gedaan. Daarna de hal van het vliegveld in en we merken dat het daar heel druk is. Veel reizigers die vertrekken of aankomen. Nadat we de koffers hebben ingeleverd en door de douane zijn gegaan, gelukkig mag iedereen mee, gaan we het vliegtuig in en iets na zessen gaan we de lucht in. Het is een voorspoedige reis, enkele van ons gaan slapen, sommigen kijken Netflix of luisteren muziek. En eerder dan verwacht komen we aan op Eindhoven. We zullen wel de wind mee hebben gehad.
Nadat we de koffers hebben opgehaald komen als groep nog even bij elkaar en vormen een kring. En net zoals we deze reis begonnen zijn zo eindigen we ook deze reis met gebed. We danken God voor de behouden reis, voor de ontmoeting met medechristenen in Albanië, voor de ontmoeting met zoveel andere mensen, voor de mooie, maar ook indrukwekkende dingen/projecten die we hebben gezien, voor de twaalf jongeren die zich zo hebben ingezet voor deze expeditie, TOPPERS zijn het.
De reis van Expeditie Albanië 2023 ????????zit erop, maar laat deze reis een herinnering zijn die we niet zullen vergeten. Iedereen bedankt………. God alle eer.