Navigatie overslaan MENU

Blog Ichthus

Bijzondere ervaringen opdoen, over landsgrenzen heen kijken en iets betekenen voor andere mensen. Van vrijdag 17 maart tot zaterdag 25 maart reizen leerlingen van het Ichthus College uit Veenendaal door Albanië. Elke dag schrijven ze zelf een blog over hun ervaringen en delen dat met ons.

Dag 1

Op het Ichthus College kwamen we bij elkaar om kwart over 5. We vertrokken om half 6. Met weinig file konden we door rijden naar Brussel Airport, waar we om tien over 8 aankwamen. Op het vliegveld hebben we een groepsfoto gemaakt. Na het inchecken zijn we gelijk doorgelopen naar de douane. Met wat kleine probleempjes kwamen we er uiteindelijk doorheen. De eerste vlucht verliep soepel. Maar daarna was het flink rennen om de 2e vlucht te halen. Gelukkig was onze reisleider Asje vooruitgerend om de gate open te houden, anders hadden we de vlucht gemist. Na een korte vlucht kwamen we aan in het prachtige land Albanië, waar we al snel onze koffers konden pakken en naar het hotel reden. Toen zijn we wezen eten bij een kleine snackbar om de hoek. En daarna hebben we nog wat liederen gezongen en een dagsluiting gedaan. En zo verliep de eerste reisdag

Dag 2

We begonnen de dag om half 9 met het ontbijt. Nadat de de Albanese reisleider kwam, zijn we geld
gaan pinnen. Toen zijn we met de bus naar het centrum Teen Challenge Albania gereden. Daar zitten mensen die drugsverslaafd zijn. Na een korte introductie zijn we een potje volleybal gaan spelen, dat hebben we uiteindelijk de hele ochtend gedaan. De jongens die er nu zitten zijn super sportief! Sommige van de groep waren ondertussen het middageten aan het voorbereiden. Dat was pasta met tomatensaus. Ook hadden we brood met creme fresh en kippenpootjes. Tijdens het eten hadden we leuke gesprekken. Soms is dat lastig, want de communicatie gaat niet altijd goed door de andere taal. Bijvoorbeeld toen meneer van Ginkel zei: dat we ‘Blue eye’ gingen bezoeken. Maar de man dacht dat we het over de kleur ogen hadden en hij zei toen: ‘i have green eyes…’ Na het eten hebben we wat liederen gezongen en daarna hebben sommige hun verhaal verteld, hoe hun leven eerst was en hoe ze tot geloof zijn gekomen, dat was best indrukwekkend. Daarna zijn we met de mensen van het centrum naar de kerk gegaan. En hebben een lied gezongen voorin de kerk. Daarna zijn we wezen eten in een snackbar, en gingen we naar de hostel terug.

Dag 3

Vandaag ontbeten we om 8 uur. Toen kwam er een gids en leidde ons door de stad Tirana, waar hij ons een aantal gebouwen en geschiedenis liet zien.
Daarna kregen we als verrassing een ijsje ?. Toen was het tijd om naar de kerk te gaan. Gelukkig was deze in het Engels. Na de kerk gingen we lunchen. Na de lunch reden we met een overvolle bus naar de bergen. Er waren een soort skiliften, daar gingen we in. Het was een geweldige lift naar de top van een berg ⛰️. We reden met de bus terug en er stonden pizza’s voor ons klaar ?. Het was een hele mooie en leuke dag!!

Dag 4

Vandaag gingen we om 7 uur ontbijten. Na het ontbijt gingen we onze koffers pakken om om 8 uur te vertrekken met de bus naar Sarande. Het was een hele lange rit van 6 uur in het totaal. Onze eerste stop was bij een benzinepomp. Daar haalden we wat eten. De tweede stop was bij een beekje in de bergen. We hadden daar heel mooi uitzicht. We reden nog een stuk verder en toen stopten we bij een restaurantje aan de zee. Daar hebben we heerlijk geluncht met spaghetti en lekker bij het water gezeten. Daarna gingen we naar Lydia farmers. In de bus kregen we uitleg over waar we allemaal langs kwamen. We gingen naar het park Butrint. Daar kregen we ook nog uitleg. Toen gingen we met de bus naar het hotel, daar waren wat kleine problemen maar gelukkig waren die snel opgelost. Toen gingen we wat eten en terug naar het hotel.

Dag 5

Vandaag hebben we om 8 uur ontbijt gehad. Na het ontbijt gingen we naar twee verschillende plaatsen. Eentje in de buurt bij ons hotel. In een school hebben we de gang geverfd. De andere groep ging naar een klein huisje. Het huis was heel vies met allemaal bruine sporen, maar uiteindelijk zijn beide plaatsen geverfd. Daarna hebben we met wat kinderen gegeten. Ze hadden de leeftijd van 6 tot 13 jaar! Daarna gingen we naar alle klaslokalen en hebben we de kinderen cadeautjes gegeven. Dat was onze ochtend. In de middag gingen we naar ‘Blue Eye’. Dat was heel mooi, maar vandaag was onze eerste regenachtig dag. Om 5 uur ’s middags gingen we naar de lokale kerk om een gebedsuur bij te wonen. Dit duurde tot 6 uur. Daarna gingen we met een paar mensen uit het kerk naar een restaurant. Dat was heel gezellig en de maaltijd was erg lekker. Als laatste gingen we met z’n allen naar het hotel om de dag af te sluiten. Dat was onze dag.

Dag 6

Vandaag was een relaxed dagje. ? We moesten veel reizen namelijk vanaf Delvinë naar Korçë. Het was een lange reis die voornamelijk door de bergen ging met veel onverharde wegen ?️. Het was wel erg gezellig in de bus en we hadden vandaag weer veel lol met elkaar. Toen we hier aankwamen hadden we een enorm lekkere lunch met groente en soep. We aten samen met de mensen van Dorcas ?. Hierna gingen we naar de plek waar Dorcas werkt, hier luisterden we naar een presentatie. Toen dat klaar was, gingen we hygiënepakketten inpakken om uit te delen aan de mensen. De avond was eigenlijk heel erg rustig. Het hotel is super mooi en netjes en iedereen was erg verbaasd dat we hier twee nachten verblijven ?. We zijn nog uiteten geweest bij een pizzeria en dat was erg lekker. Ook was het restaurant erg netjes ?. Daarna hadden we alleen nog de avondafsluiting en wat vrije tijd. Toen was de dag om!

Dag 7

Vandaag stond om half 8 het ontbijt voor ons klaar. Na het ontbijt reden we met de bus naar de stichting Dorcas, daar hebben we pakketten gemaakt. We hebben daar voedsel in gepakt voor arme mensen. Daarna zijn we naar een krottenwijk geweest en het was echt heftig om daar te zijn. Anderzijds was het ook goed om te weten hoe de mensen daar leven. En te beseffen dat wij het super goed hebben in Nederland. Daarna zijn we bij oude mensen geweest en hebben ook pakketten uitgedeeld. We hebben ook noch even gezellig geklets en meegedaan met spelletjes. We zijn ook bij een vrouw geweest die heel eenzaam is omdat ze niet kan lopen. Daarna zijn we bij een vrouw geweest die depressies had. We hebben voor haar gebeden. Rond lunch zijn we bij kindertehuizen geweest en dat was echt heel leuk. Je word er hartelijk ontvangen en ze zijn heel blij met de pakketten. We gingen zingen en ballonnen opblazen en aan hun geven. We hebben ook nog een bergwandeling gemaakt en hebben bovenaan gegeten. ‘S avonds zijn we nog even de stad in geweest en rond kwart voor tien gingen we naar onze kamer

Dag 8

De laatste dag in Albanië, vandaag beginnen we met z’n alle en gaan alle spullen weer inpakken om te vertrekken naar Tirana en Athene.
Vandaag hebben we ook onze eerdere gids weer ontmoet om nog afscheid te nemen, we hebben eerst een busreis gehad van Korçë naar de hoofdstad Tirana. Daarna hebben we de gids weer ontmoet en hebben we gezellig met z’n allen geluncht en een mooie wandeling gemaakt door een bosgebied en een prachtig meer met fantastisch weer ?! Een lekker ijsje erbij en de dag kan niet meer stuk! Rond 4 uur zijn we vertrokken met de bus naar het vliegveld. Toen we aankwamen op het vliegveld verliep het best soepel. Eenmaal in Athene overnachten we in een gezellige plek met een paar kleine accommodaties, nog een laatste keer met z’n alle avondeten en daarna lekker naar bed om morgen vroeg op te staan om te vertrekken naar Amsterdam!

Einde van de reis

Helaas komt vandaag toch het einde aan onze geweldig mooie reis! Vandaag moesten we vroeg opstaan om ons vliegtuig te halen en terug te vliegen naar Amsterdam. We begonnen om 5:00 uur om gezamenlijk te ontbijten. Eigenlijk bijna niet ontbijten vanwege de tijd, maar we noemen het maar gewoon ontbijt ?.
Om 6 uur kwamen we allemaal aan bij het vliegveld en gelijk zijn we door de douane gegaan, even een uurtje rondkijken voor jezelf en daarna rond 9 uur zaten we allemaal in het vliegtuig om terug te vliegen naar onze families. De reis verliep soepel, maar soms ook wat spannender, door de harde wind wat soms wat beweging gaf in het vliegtuig. Maar het kwam allemaal goed! Eenmaal aangekomen hebben we de koffers gepakt en onze families en vrienden ontmoet. Iedereen vond het weer fijn om weer families en vrienden te zien!

Bedankt voor het bijhouden van onze reis naar Albanië.
Team Expeditie Albanië