We zijn stomverwonderd. Moeder Irina pakt met één zwaai haar 18-jarige dochter op, gooit haar over haar schouder en loopt hun flat binnen.

Moeder Irina moet wel, want Victoria is volledig aan het einde van haar Latijn. Ze heeft de drie trappen met grote moeite gelopen – nee, een lift is er niet en andere hulpmiddelen zijn er ook niet – en ze is zo moe, dat ze door haar benen zakt. Dat moeder hierdoor erge rugpijn heeft, verbaast ons niet…

Verkeerde diagnose

Victoria heeft een syndroom waardoor langzaam maar zeker haar hersencellen afsterven. Het gevolg is dat ze slappe spieren heeft en altijd moe is.
Moeder vertelt: “Toen Victoria een paar maanden oud was, zagen we dat er iets niet goed was. We zijn naar de dokter geweest, maar die heeft een verkeerde diagnose gesteld, waardoor Victoria geen goede medicijnen heeft gekregen. Toen ze anderhalf jaar was, hebben we de juiste diagnose gehoord, maar toen was er niets meer aan te doen. De verwachting was dat Victoria zes jaar zou worden, maar nu is ze al achttien.”

Steun de campagne 'Gewoon samen'
Onder tranen vertelt Victoria dat ze het heel moeilijk vindt om een handicap te hebben waardoor haar moeder haar moet dragen. “Mijn grootste droom is om gezond te zijn, zodat ik mijn moeder kan helpen.”

Mentaliteit moet veranderen

Moeder zucht als het gaat over haar land, Moldavië. “De mentaliteit van mensen moet veranderen. Mensen kijken alleen naar de buitenkant, zien de handicap en negeren mijn dochter. En gehandicapte kinderen kunnen nergens naartoe. Daarom ben ik zó blij met het dagopvangcentrum.” Victoria beaamt het met een blijde lach. “Ik ga er heel graag naar toe. De mensen daar zijn mijn familie.”

Lees, kijk en luister verder naar het leven van Victoria

Voor € 30 helpt u een kind twee maanden met therapie, medicijnen en incontinentiemateriaal, en krijgen de ouders begeleiding in de zorg.

Alles lezen over de campagne 'Gewoon samen'