4 maart 2020

Vladut met z’n mooie ogen

Wat een prachtige donkere ogen heeft deze knul! Voor moeder Viorica zijn het de mooiste ogen die er zijn. Maar… als ze naar hem kijkt, vullen háár ogen zich regelmatig met tranen. Want Vladut heeft veel zorg nodig die ze niet kan geven.

Met de noorderzon vertrokken

Moeder Viorica is nog maar 18 als haar zoontje wordt geboren. Wat is ze blij. Vol trots kijken zij en haar man naar hun kleine lieveling. Maar… dat verandert al snel. Vladut loopt achter met zijn ontwikkeling, en niet zo’n klein beetje ook. Het blijkt dat hij een hersenbeschadiging heeft en nooit zal kunnen lopen en praten.
Op zo’n kind zit vader niet te wachten. Hij verlaat zijn vrouw en kind, en laat nooit meer iets van zich horen.

Plafond dat op instorten staat

Nu staat moeder er alleen voor. En dat is niet eenvoudig. Want hoe kan ze gaan werken als ze ook op Vladut moet passen? Hij kan geen uur zonder haar zorg.
Dat moeder moeilijk kan rondkomen van de veel te kleine uitkering die ze voor Vladut krijgt, is wel duidelijk. Een deel van het huis is totaal vervallen. Het plafond boven het bed van Vladut staat zo’n beetje op instorten. Moeder heeft een paal neergezet om het te stutten.

Een rolstoel voor volwassenen

Is er dan geen enkele zorg voor Vladut? Jawel, in een staatstehuis dat gespecialiseerd is in de behandeling van kinderen met een beperking kan Vladut eenmaal per jaar terecht voor een gratis behandeling. De laatste keer dat hij geweest is, is in mei 2018… Er is namelijk een lange wachtlijst. Ook heeft hij van de overheid een rolstoel gehad, maar die is geschikt voor volwassenen en niet aangepast op de handicap van Vladut.

Een gesprek van hart tot hart

Toch zijn er zo af en toe kleine lichtpuntjes in het leven van Viorica en Vladut. In december krijgen ze onverwachts bezoek. Vanuit Strasseni – 100 kilometer verderop – komen mensen van Charity Mission bij hen thuis. Een geweldige verrassing voor moeder en kind. Want hoe vaak krijgen ze nu helemaal visite?
Moeder kan van hart tot hart met deze mensen praten. Ze merkt wel, die begríjpen haar als het gaat over de zorg voor Vladut. En ze wordt bemoedigd als ze hoort over een God in de hemel die ook voor haar en haar kind wil zorgen. En wat is ze blij met het voedselpakket en de financiële bijdrage die ze krijgt. Nu kan ze voor de komende tijd de elektriciteit en de verwarming betalen.
Na dit bezoek voelt moeder Viorica: ze kan er weer een tijdje tegenaan!

Wat doet onze partnerorganisatie Charity Mission?
Zij hebben een dagopvangcentrum waar dagelijks acht tot tien kinderen met een (ernstige) handicap komen en 45 kinderen therapie krijgen.
Ze organiseren zomerkampen voor gehandicapte kinderen, waarbij ook ouders, broers en zussen worden uitgenodigd. Totaal komen er zo’n 130 mensen.
In juni is er een zogenaamde gezinsdag waar mensen worden benodigd. Er komen zo’n 55 gezinnen.
In december worden er in verschillende regio’s, samen met de lokale kerken, vier bijeenkomsten met christelijke zang en muziek georganiseerd. Hier komen 300 gezinnen. Zij krijgen na afloop een voedselpakket om de moeilijke winterperiode door te komen, en krijgen soms een extra bezoek (zoals bij Vladut).

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen