10 januari 2020

Varduhi, van de kunstacademie naar de gaarkeuken

Ze was docent op de Armeense kunstacademie, nu is ze bezoeker van de gaarkeuken. Het leven van Varduhi Khachatryan gaat niet over rozen. Tóch blijft ze geloven in de toekomst. “Ik weet zeker dat er aan het einde van de tunnel weer licht zal zijn.”

Traditioneel Armeens handwerk

Zo vader, zo dochter. Dat geldt voor Varduhi. “Mijn vader hield van schilderen en kunst, en maakte de prachtigste tapijten. Hij heeft mij met dat virus besmet. Ik heb de kunstacademie gedaan, en heb daarna les gegeven aan kinderen. Het was geweldig om met hen bezig te zijn met traditioneel Armeens handwerk, hen te leren tekenen en de beginselen bij te brengen van het maken van een tapijt.”
Noodgedwongen moest Varduhi stoppen met het docentschap. “Ik heb problemen in m’n rug en wervelkolom. Gelukkig kan ik thuis m’n dochter Mariam lesgeven. Ze kan nu al een tapijt maken, en ze kan ook prachtig tekenen. Ik ben erg trots op haar”, vertelt Varduhi.

In de gevangenis

Varduhi staat er al jaren alleen voor. Mariam heeft haar vader nooit gezien. Toen de kleine meid geboren werd, zat hij in de gevangenis. Nu zijn Varduhi en haar man gescheiden.
Varduhi zorgt niet alleen voor haar dochter, ook helpt ze haar moeder. Gemakkelijk is dat niet, nu ze geen baan heeft. “Ik heb een uitkering van € 45 per maand en mijn moeder ontvangt een pensioen van € 29. Van dat geld kan zij nauwelijks haar medicijnen betalen.” Elke maand, en zeker in de winter, is het voor Varduhi een kwestie van overleven. Het is onmogelijk om alle maandelijkse kosten van haar uitkering te betalen.

Eén grote familie

Toch gaat Varduhi niet bij de pakken neerzitten. “Ik wil de moed erin blijven houden en staande blijven voor mijn moeder en dochter. Ik weet zeker dat er aan het einde van de donkere tunnel licht is.” Een glimp van dat licht zag Varduhi toen ze voor het eerst in de gaarkeuken kwam, waar ze een warme maaltijd kreeg en mensen aandacht voor haar hadden. “Wat een warmte en een goede sfeer. We lijken net één grote familie.”

We hopen dat dit glimpje licht de komende tijd een groot en stralend licht zal worden.

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen