25 februari 2020

Het is een wonder dat Anya nog kan lachen

De 20-jarige Anya oogt als een vrolijke, levenslustige meid. Toch heeft de jonge Oekraïense al veel ellende doorstaan. Heel. Veel. Ellende. Het is dan ook een wonder dat Anya nog kan lachen.

Anya had geen thuis

Dat Anya een fijne jeugd had, kun je bepaald niet zeggen. Samen met haar drie broers groeide ze op bij haar moeder en stiefvader. Haar stiefvader was drugsverslaafd en hij dwong haar al jong om te gaan werken. Want ja, drugs kosten nou eenmaal geld… Haar stiefvader wilde Anya ook lang niet altijd in zijn buurt hebben, dus stuurde hij haar regelmatig weg. Anya bracht de nachten vaak elders door.

Een ijskoude douche

Het duurde niet lang of Anya maakte verkeerde ‘vrienden’. De neerwaartse spiraal zette zich door en Anya raakte verslaafd aan sigaretten, alcohol en prostitutie. “Toen ontdekte ik óók nog dat ik zwanger was”, vertelt ze. “Omdat ik verder niemand had, vroeg ik mijn moeder en stiefvader om me te helpen.” Maar, ze kreeg een ijskoude douche. “Ze wilden me alleen helpen als ik mijn baby liet aborteren!” Omdat Anya dat absoluut niet wilde, stond de tiener er alleen voor.

Een warm bad

Op een goede dag wordt Anya aangesproken door vrouwen uit een rehabilitatiecentrum. “Ze hadden me al eerder uitgenodigd om naar het centrum te komen, maar toen wilde ik niet. Omdat ik steeds meer problemen met m’n gezondheid kreeg, stemde ik deze keer wel toe.” En dat blijkt, in meerdere opzichten, haar redding te zijn. In het centrum hoort Anya over de Heere God en leest ze veel in de Bijbel. Ze leert een belangrijke les. “Ik kan beter op God vertrouwen dan op mensen.”

Vechtertjes

Haar vertrouwen wordt al snel op de proef gesteld als haar leven in gevaar is en een keizersnede nodig is. Na een zwangerschap van slechts 27 weken wordt Salamia geboren. “Mijn kleine meisje woog maar 780 gram”, vertelt Anya. “De dokters vertelden me dat ze de ochtend niet zou halen.” Maar Salamia blijkt, net als haar moeder, een vechtertje te zijn. “Ze is nu 1,5 jaar”, lacht Anya trots. “Er zijn nog steeds zorgen om haar gezondheid en ze loopt achter in haar ontwikkeling. Maar Salamia is in Gods hand”, zegt Anya.

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen