19 december 2019

Gleb, het kind van de (staats)rekening

Gleb kan zo de boeken in als ‘resultaat’ van het Oekraïense staatssysteem voor weeskinderen. De zorg voor deze kwetsbare kinderen laat helaas veel te wensen over. Dat ondervond Gleb aan den lijve…

En tóch mist er nog iets

Wanneer Gleb nog maar een paar dagen oud is, wordt hij verlaten door zijn moeder. Gleb komt terecht in een opvanghuis voor baby’s, waar hij verblijft tot z’n derde levensjaar. Daarna wordt hij in een weeshuis geplaatst. Nog weer later, als hij de schoolgaande leeftijd bereikt, wordt hij naar een internaat gestuurd. Een indrukwekkende lijst aan verblijfplaatsen voor zo’n kleine jongen. Maar, tóch mis ik nog iets op het lijstje. U niet? Ik mis een liefdevol thuis.

Verkeerde leerschool

Gleb heeft geen idee wat hij met z’n leven wil, hij heeft niemand die hem helpt om z’n weg te vinden. Hij gaat niet naar school en doolt veel over straat. Daar maakt hij verkeerde vrienden en hij gaat bij hen in de leer. Hij leert ‘geld verdienen’, ‘plezier maken’, liegen en stelen. Ook op dit lijstje ontbreekt iets. Helaas voor Gleb leert hij geen dingen als verantwoordelijkheid, een vak en sociale vaardigheden.

Zonder alles

Het ‘vak’ dat Gleb heeft geleerd, zorgt ervoor dat hij op z’n 17de in de gevangenis belandt. Na een klein jaar vastgezeten te hebben, wordt hij voorwaardelijk vrijgelaten. Maar ja, daar staat hij dan. Zonder identiteitsbewijs, zonder verblijfplaats, zonder eten, zonder goede contacten, zonder alles! Verloren kijkt Gleb om zich heen. Wat moet hij doen?!

Verfomfaaide folder

Opeens herinnert Gleb zich iets. In de gevangenis kreeg hij weleens bezoek van mensen van de kerk. Hij voelt in zijn broekzak en ja, hij heeft hun folder nog! Een beetje verfomfaaid weliswaar, maar het adres van de kerk is nog nét te lezen. Omdat hij nergens anders heen kan, gaat hij op zoek naar de kerk. Via de kerk komt hij terecht bij Jeugdcentrum ‘Stap naar onafhankelijkheid’. Daar vindt hij precies wat er nog miste op z’n lijst met verblijfplaatsen: een plek met liefdevolle mensen die hem helpen om een zelfstandig, waarde(n)vol bestaan op te bouwen. Waar een verfomfaaide folder al niet goed voor is…

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen