Navigatie overslaan MENU

Kansen voor kinderen
met een beperking

Kinderen met een beperking hebben in Albanië weinig tot geen kansen om zich te ontwikkelen. De kinderen hebben sowieso al ‘een stempel’, het zorgsysteem is niet goed ontwikkeld en ook binnen het onderwijs weet men geen raad met hen. Sterker nog: soms weten ouders zelf niet hoe ze met hun kind om moeten gaan.

Sanie: “Het kostte me veel,
maar het was me ook alles waard…”

Trouwen met de man die je vader kiest. In een land als Albanië komt dit nog regelmatig voor. “Ik wilde het niet, maar ik kon geen nee zeggen”, vertelt de 30-jarige Sanie. Al gauw bleek dat haar man alcoholverslaafd was en daardoor vaak gewelddadig was richting Sanie en haar vier kinderen. Als haar tweelingdochters ook nog epileptische aanvallen krijgen en Sanie er alleen voor staat, komt ze voor een zware keus te staan…

Het verdriet in de ogen van Sanie spreekt boekdelen. Het is overduidelijk dat deze jonge vrouw veel heeft meegemaakt. “De eerste jaren van ons huwelijk werkte mijn man in Griekenland,” vertelt ze. “Hij kwam dan regelmatig met wat salaris naar huis. Naar verloop van tijd kwam hij weer bij ons wonen en zocht een baan in de buurt.”

Meer lezen

  • Voor € 150 per maand krijgt een kind een maand lang 3 keer per week fysiotherapie
  • Voor € 50 per maand kunnen apparatuur en medicijnen worden gekocht
  • Voor € 30 per maand krijgt een kind of jongere luiers en maandverband
  • Voor € 15 per maand krijgt het gezin van een kind met een beperking een voedselpakket

Albanië, ontwikkelingsland in de EU