Je zou maar zó bang zijn voor je vader dat je pas thuis komt als hij op bed ligt. De tienjarige Meline uit Armenië weet – of liever gezegd - wist niet beter.

Meline dénkt er niet over om na schooltijd naar huis te gaan. Haar vriendinnetje gaat naar het dagopvangcentrum van de kerk, maar Meline wil ook daar niet naar binnen. Ze wacht bij de deur op haar, soms urenlang. “We proberen vaak met Meline in contact te komen om te kijken hoe we haar kunnen helpen, maar zodra ze een van ons ziet, rent ze gauw weg”, vertelt een vrijwilliger van het centrum. Het is wel duidelijk, Meline wil beslist geen contact.

Een dronken vader die slaat

Tot ’s avonds laat is Meline op straat te vinden; niemand van de familie bekommert zich om haar. Naar huis gaan doet ze pas heel laat, als ze zeker weet dat vader slaapt. Want anders… Ze is bang voor hem. Hij is bijna altijd dronken en slaat en mishandelt z’n kinderen. Meline’s moeder en ook haar grootouders die bij het gezin wonen, kunnen níets aan het gedrag van vader veranderen.

Agressief en moeilijk gedrag

De leiding van het dagopvangcentrum hoort stukje bij beetje de achtergrond van het gezin van Meline, en is zeer begaan met de situatie. “We zijn naar de moeder gegaan, en hebben erop aangedrongen om Meline naar het dagopvangcentrum te laten komen. Het had heel wat voeten in aarde, maar uiteindelijk komt Meline.” De eerste tijd is niet eenvoudig. Meline is zeer agressief en haar gedrag is erg moeilijk.

Vrolijk én goede schoolcijfers

“Het was beslist nodig dat de situatie bij Meline thuis zou veranderen”, vertelt de leiding. “En dank God dat dat gebeurd is! We hebben twee jaar lang gebeden voor dit gezin. Vader drinkt geen alcohol meer en geeft nu meer aandacht aan de kinderen. Hij komt zelfs naar het dagopvangcentrum als we een bijeenkomst met ouders hebben.”
Dat dit alles een goede invloed heeft op Milena is zichtbaar. Ze is blij en vrolijk, en haar schoolcijfers zijn met sprongen gestegen. “We willen haar graag verder helpen zodat ze kan opgroeien als een jonge meid die goed onderwijs heeft gevolgd en christelijke waarden en normen kent.”

Uw steun verandert het leven van kinderen en gezinnen